29 Ocak 2020 Çarşamba

Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN


































MERHUM
PROF. DR. NECMETTİN ERBAKAN
Milli Görüş Lideri
54.HÜKÜMETİN EFSANE BAŞBAKANI


29 Ekim 1926 yılında Sinop'ta doğdu. Babası Adana'nın Kozan ve Saimbeyli bölgesinde yaşamış olan Kozanoğullarından Mehmet Sabri Erbakan. Ağır ceza reisi olan babasının birçok yerde görev yapmış olması dolayısıyla çocukluğu muhtelif Şehirlerde geçen ERBAKAN'ın annesi de Sinop'un tanınmış ailelerinden birinin kızı olan Kamer Hanım'dır.
Necmettin ERBAKAN ilkokul'a Kayseri Cumhuriyet İlkokulu'nda başladı, babasının Trabzon'a tayin olması dolayısıyla ilkokul öğrenimini burada okul birincisi olarak tamamladı. 1937 yılında ilk tahsilini tamamladıktan sonra aynı yıl İstanbul Erkek Lisesi'nde orta tahsiline başladı. İstanbul Erkek Lisesi'ni 1943 yılında birincilikle bitirdi. 1948 yılı yaz döneminde İTÜ Makine Fakültesinden mezun olan ERBAKAN aynı yılın 1 Temmuz'unda Makine Fakültesi Motorlar Kürsü'nde asistan olarak göreve başladı. 1948-1951 yılları arasındaki bu 3 yıllık asistanlık döneminde o zaman doktora tezine tekabül eden yeterlilik tezini hazırladı. Sınıflarda ders vermek doçent ve profesörlerin yetkisinde olmasına rağmen kendisi asistan olduğu halde ders vermesine izin verilmiştir.
Yeterlilik tezindeki başarısından dolayı üniversite tarafından 1951 yılında Aachen Teknik Üniversitesi'nde ilmi araştırmalar yapmak, bilgi ve görgüsünü artırmak üzere Almanya'ya gönderilen ERBAKAN, Alman ordusu için araştırma yapan DVL araştırma merkezinde Profesör Schimit ile birlikte çok başarılı çalışmalar yaptı. Aachen Teknik Üniversitesi'nde çalıştığı 1.5 yıl süre içerisinde, bir tanesi doktora tezi olmak üzere 3 tez hazırlayan ERBAKAN, Alman üniversitelerinde geçerli olan "DOKTOR" unvanını aldı. Alman Ekonomi Bakanlığı için motorların daha az yakıt yakmaları konusunda araştırmalar yaparak rapor veren ve bu arada da doçentlik tezini hazırlayan ERBAKAN'ın "Dizel motorlarda püskürtülen yakıtın nasıl tutuştuğunu" matematiksel olarak izah eden bu tez, Alman ilim çevrelerinde büyük yankı uyandırdı. Tezin mecmualarda neşredilmesi üzerine o tarihte Almanya'nın en büyük motor fabrikası olan DEUTZ motor fabrikalarının umum müdürü Prof. Dr. FLATS tarafından Leopar tanklarının motorları ile ilgili araştırmalar yapmak üzere bu fabrikaya davet edildi. Alman Ekonomik Bakanlığı'nın RUHR sahasındaki fabrikalar üzerinde araştırma yapmak için görevlendirilen heyette kendisinin de yer almasının istenmesi üzerine 15 gün RUHR sahasındaki bütün Ağır Sanayi fabrikalarını gezip inceleme fırsatı buldu. II. Dünya Harbi'nden sonra Alman üniversitelerinde ilk Türk ilim adamı olan ERBAKAN, 1953 yılında doçentlik imtihanını vermek üzere İstanbul'a döndü. İmtihan sonucunda 27 yaşında Türkiye'nin en genç doçenti olma başarısını gösteren Necmettin ERBAKAN, araştırmalar yapmak üzere tekrar Almanya'nın DEUTZ fabrikalarına gitti. Burada 6 ay süreyle motor araştırmaları başmühendisi olarak, Alman ordusu için yapılan araştırma çalışmalarına katıldı.
1953'ün Kasım ayında İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönen ERBAKAN, Mayıs 1954 - Ekim 1955 yılları arasında askerlik görevini ifa etti. İstanbul Kağıthane'deki 6 aylık yedek subay öğreniminden sonra Halıcıoğlu'ndaki istihkam bakım bölüğünde 6 ay asteğmen, 6 ay da teğmen olarak makinelerin bakım ve tamiratları kısmında görev yaptı. Askerlik görevinden sonra tekrar üniversiteye dönen Necmettin ERBAKAN 1956 yılında Türkiye'de ilk yerli motoru imal edecek olan, 200 ortaklı Gümüş Motor A.Ş.'yi kurdu. ERBAKAN da böyle bir fabrika kurma fikri Almanya'da çalışmaları esnasında, Türkiye Zirai Donatım Kurumu'nun sipariş verdiği motorları görünce iyice uyanmıştı.
Yurda dönünce bu çalışmayı başlattı. Ve bugün Pancar Motor adı altında çalışan fabrikanın temelini 1 Temmuz 1956'da attı. Gümüş Motor fabrikasında seri imalat 1 Mart 1960 tarihinde başlamıştır. 1960 yılında Ankara'da yapılan Sanayi Kongresi'nde Gümüş Motor'un yaptığı imalatları sunan ERBAKAN "Yeni hedef otomobillerin Türkiye'de yapılmasıdır" fikrini ortaya atmış, o zaman yönetimde olan askerler tarafından revac bulan bu fikir üzerine Eskişehir Demiryolları CER atölyesinde "DEVRİM OTOMOBİLİ" adıyla ilk yerli otomobil ERBAKAN tarafından imal edilmiştir. Askeri yönetim Gümüş Motor fabrikasını gezmiş, büyük ilgi ve heyecan duymuşlar, bunun üzerine 200'e yakın General ve üst rütbeli subaya ERBAKAN tarafından bir Sanayi Konferansı verilmiştir.
1965 yılında profesör olan ERBAKAN, Şubat 1966'da Odalar Birliği Sanayi Dairesi Başkanlığına getirildi. Daha sonra Genel Sekreter olan ERBAKAN, 1968 Mayıs'ında Odalar Birliği İdare Heyeti Üyesi, Mayıs 1969'da da Odalar Birliği Başkanı oldu. O zamanki hükümet her türlü kanuni hükümleri hiçe sayarak ERBAKAN'ı polis zoruyla görevinden uzaklaştırdı.
Necmettin ERBAKAN 1967 yılında evlendi. Sanayiye gerekli ilginin gösterilmemesi üzerine siyasete atılmaya karar verdi. ERBAKAN, 1969 seçimlerinde Konya'dan bağımsız olarak adaylığını koydu ve seçilerek Meclis'e girdi. 24 Ocak 1970 yılında Milli Görüş'ün ilk partisi olan Milli Nizam Partisi'ni kuran ERBAKAN, 1971 Nisan'ında ihtilal yönetiminin de baskısıyla, Milli Nizam Partisi antidemokratik bir biçimde kapatıldı.
Daha sonra 11 Ekim 1972 tarihinde kurulan Milli Selamet Partisi, ERBAKAN liderliğinde girdiği 1973 seçimlerinde % 12 oyla 48 Milletvekilliği ve 3 Senatörlük kazanarak 51 parlamenterle Meclis'e girdi. 1974 yılı başında kurulan MSP-CHP koalisyonunun bozdurulmasından sonra kurulan dörtlü koalisyonda da yer alan MSP'nin Genel Başkanı yine Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomik Kurul Başkanlığı görevlerini üstlendi. 5 Haziran 1977 seçimlerinden sonra kurulan 3'lü koalisyonda da bu görevini devam ettiren ERBAKAN liderliğindeki MSP, böylece toplam 4 yıl süreyle hükümet ortağı oldu. 1978 yılı başında 12 Eylül 1980'e kadar muhalefette kalan MSP'nin Genel Başkanlığını yürüten Necmettin ERBAKAN, 12 Eylül İhtilali'nin getirdiği antidemokratik uygulama ve yasaklarla Eylül 1987 yılına kadar politikadan resmen uzak tutuldu.
Eylül 1987'deki referandumla yeniden siyasi haklarını elde eden ERBAKAN, 19 Temmuz 1983 tarihinde kurulmuş olan Refah Partisi'nin, 11 Ekim 1987 tarihinde yapılan kongresinde oy birliği ile Genel Başkanlığa seçilen Necmettin ERBAKAN 20 Ekim 1991 seçimlerinde Konya'dan yeniden Milletvekili seçildi. 1995 genel seçimlerinde tekrar Konya'dan Milletvekili seçilerek meclise girdi. Bu seçimlerde Refah Partisi %21.7 ile birinci olmuştur. Bunun üzerine 28 Haziran da hükümeti kurma görevini alarak 7 Temmuz da güvenoyuyla Türkiye'nin Başbakanı olmuştur. Koalisyon hükümeti sırasında halkın desteğini alan bir çok önemli başarının yanında uluslararası alanda gelişmekte olan 8 ülkenin işbirliğine öncülük yaparak büyük bir gayretle bir yıl gibi kısa bir sürede D-8 (Development-8) oluşumunu meydana getirmesi önemli bir olaydır.
1998 yılı Şubat ayında Genel Başkanı olduğu Refah Partisi’nin kapanmasıyla 5 yıl siyasi yasaklı hale gelen Erbakan 17 Ekim 2010 günü Saadet Partisi'ne Genel Başkan seçilmiştir.
Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan 27 Şubat 2011 Pazar Günü 11.40 sularında Hakk'ın rahmetine kavuştu. Erbakan, 1 Mart 2011 Salı günü İstanbul Fatih Camii'nden milyonlar tarafından uğurlandı.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan, İstanbul Zeytinburnu'nda bulunan Merkezefendi Kabristanı'nda yatmaktadır.
Mekanı cennet olsun...




Biography of Necmeddin ERBAKAN

He was bor in Sinop on 29th October, 1926. His father Mehmet Sabri Erbakan, who was from Kozanoğulları, lived in Kozan and Saimbeyli in Adana for years.
 Because of the appointment of his father, his childhood passed in several places. His mother, Kamer Hanım, was from one of the well-known families in Sinop.
Necmettin Erbakan graduated from Cumhuriyet Primary School in Kayseri and then he had to go to Trabzon because of his father’s appointment and he finished his primary education successfully in Trabzon.
Erbakan was brought up by Shaikh M. Zahid Kotku Hz. who was the Imam of Iskenderpaşa Mosque and a naqshbandi shaikh and other enlightened and Scholar muslim leaders. Shaikh Kotku had a deep effect on Erbakan in terms of moral maturation.
After graduating from the primary school in 1937, he continued his education in Istanbul High School. He was called as ‘Derya Necmettin’ thanks to his great success in his school. In those times, the top students could go to the University directly without any exam. But he didn’t accept the exemption, and he got the exam. He achieved a perfect score and began to Istanbul Technical University from the second class. One of his friends in University was Süleyman Demirel who also very soon became a politician. Erbakan put forth a great deal of effort to open of a small mosque for his friends to pray easily at the university and they succeeded.
In 1948, during summer term, Erbakan who graduated from ITU, faculty of mechanical engineering with a good degree, got the chairmanship as an assistant at Engine Department of the Machine Faculty. During the following years, he prepared his doctorate thesis. Although only doctors and professors were able to teach in universities, he was given a special permission for teaching only when he was an assistant.
In 1951, he was sent to Aachen Technical University in Germany by the fellowship of ITU for the aim of improving his scientific research with Professor Smith. He prepared three theses in two years. One of them was his doctoral thesis, and then he got the fame as a Doctor-Engineer.
Erbakan made successful research about engines which use little fuel oil for Germany Economy Minister. After his thesis was published in some of the important magazines, Prof. Dr. Flats who was the director of the greatest engine factory at that time, DEUTZ, invited him to make research about the Leopard Tanks.
After the Second World War, Erbakan, the first Turkish scientist at German Universities, returned to Istanbul for the exam of Assistant Professorship. When he was 27, he became the youngest assistant professor. Then he went back to Germany for his investigations. Also, he was the head engineer of engine research for 6 years.
In 1953, he returned to ITU. In between 1954-1955 he joined to the army. He was second lieutenant for 6 months and lieutenant for the second 6 months. During military service, a regular equipment list was prepared by him. The list aroused attention in the American Commission and an American captain announced that he wanted to see the soldier who prepared the list. When the colonel asked “why do you want production machines this year while they had wanted final products previously?” Erbakan replied that “These workbenches were in America, why’ should not we have them?” Soon these workbenches were brought to Turkey.
After finishing military service, he returned to the university again and in 1956, he set up “GÜMÜŞ” Engine Company that would produce the first local engines. When Prime Minister Adnan Menderes congratulated Erbakan and thanked him. In 1960, in the congress of industry Erbakan said that we should have produced our own automobile up to now. Later, the first Automobile named DEVRİM was produced in the first local automobile company of the country which was set up by Erbakan.
In 1966 Prof. Erbakan became the president of Industry Division in the Union, of Chambers and Commodity Exchanges of Türkiye. In 1968, he became a member of Executive Board of the Union. In 1969, he was the president of the. Union of Chambers and Commodity Exchanges of Türkiye. But Demirel was the head of the government in those years. He removed Erbakan from his position in an illegal way.
After consulting to opinion leaders of society he decided to continue struggling in political arena. He applied to Adalet Party but he was vetoed. He was elected from Konya as an independent member of the Grand National Assembly of Turkey in 1969.
He married with Nermin Erbakan, a graduate of economics, in 1967.
They have two daughters, Zeynep born in 1968, Elif born in 1974 and a son Muhammed Fatih born in 1979.
Erbakan founded the first political party “Milli Nizam”, which was a product of “Milli Görüş” Movement in 1970 January 24, but when the party was closed in an antidemocratic way in 1971 after a military coup, Erbakan went to Switzerland for a short time.
The second party he founded was Milli Selamet Party. From 1974 to 1978 the party was in different coalition governments and Erbakan was the assistant of prime minister and president of Economy council. During these four years he focused on the material and moral development of Turkey, he played a crucial role in the Cyprus success, he pioneered the movement of heavy industry, achieved complete membership of “ORGANIZATION OF ISLAMIC CONFERENCE”, he guaranteed equal rights to the graduates of Imam-Hatip High schools in University entrance exam. After the coup of 12 September, the party was closed and he was banned from politics.
In 1987, Erbakan came back to the active politics with Welfare (Refah) Party. After becoming a member of the assembly, his party had a historical success in municipality elections, which is soon named as “REVOLUTION”
In 1995, Refah Party became to be the greatest party of Turkey as a result of the election. And Erbakan formed the 54th government of Turkey on 28th June 1996, becoming the prime minister. The coalition government lasted only 11 months. During that time, he struggled so hard to achieve his widely known three ideals which are: LIVEABLE TURKEY, GREAT TURKEY AGAIN, A NEW WORLD, he succeeded balanced budget without taking domestic or foreign debt. He assured more than 30 billion with the source packet and pool system. The nominal welfare of whole society doubled.
In international arena, he took the first step for D-8 Movement by bringing together Eight Muslim Countries. BANGLADESH, EGYPT, INDONESIA, IRAN, NIGERIA, PAKISTAN and TURKEY which is thought to represent the 5 billion populations of developing countries against G-8 in a peaceful way. The last action attracted the attention of secret governers of the world. So again an anti-democratic process began and Erbakan was forced to leave Prime Ministry by a post-modern coup and he was banned from politics and his party was closed.
The movement of Milli Görüş has continued with Fazilet (Virtue) Party. This party was also closed after an elected parliament member refused to undress her head scarf.
With Erbakan, political and geographical perceptions of Muslims have changed in Turkey and in Islamic World. Islam, in the last 200 years history of Turkey was imprisoned to the hearts and mosques, and Muslims were treated as second class people. With him Muslims of Turkey believed that they must have the strongest voice in the future of their country. And this geography indeed belongs to them.
He pointed to the importance of the power of money and independence. He demonstrated people, how they are exploited by a happy minority, through high interest rates and other tools. He believed that Muslim Countries are indeed rich in terms of the diversity of resources and he showed how these resources can be used during his governments.
With him Muslims recognized the double standart treatments of international organizations such as UN, NATO, EU and learned the secret and real governers of the world. So he was seen responsible for unforgivable mistakes in the eyes of political, economic, military and media powers. They never tried to understand the cures presented by him instead they chose to label him as unrealistic. Therefore he has always been exposed to slanders, inquiries and accusations.
One of the most distinctive characteristics of Erbakan is his determination and stability in his ideals and convictions and his never acceptance of impossibility.
Erbakan, the leader of the Saadet Party, died from heart failure on February 27, 2011, aged 85.












1 yorum:

  1. MCD - Borgata Hotel Casino & Spa
    Borgata Hotel 남원 출장안마 Casino & Spa. 3131 W. Las Vegas Blvd. 강릉 출장마사지 South Las 용인 출장샵 Vegas, NV 89109. 군포 출장안마 (702) 770-7777. (732) 고양 출장안마 770-7777. www.mgmresorts.com.

    YanıtlaSil